Neurofeedback - hjärnträning för ökat lugn och fokus

Med neurofeedback kan man träna in nya hälsosamma hjärnmönster.

Precis som vi kan träna våra muskler i kroppen kan vi också träna vår hjärna. Neurofeedback är ett datoriserat träningsprogram med vars hjälp man tränar hjärnan till mer funktionella och hälsosamma aktivitetsmönster och ökad flexibilitet.

En hjärna som ständigt är på högvarv får genom neurofeedbackträning en ökad förmåga att varva ner och att kunna skifta mellan viloläge och aktivt läge. På så sätt kan exempelvis ångest, oro, tvångsmässigt grubblande och sömnstörningar minska. Man har även sett goda resultat vid adhd.

Träningen sker med hjälp av sensorer som avläser EEG (hjärnvågor) och en avancerad mjukvara. Du behöver inte göra någonting, hjärnan sköter allt helt själv medan du sitter lugnt tillbakalutad i en fåtölj och tittar på en bildskärm. Hjärnan får feedback i form av bild och ljud utifrån hur dina hjärnvågor arbetar och belönas genom att bilden blir klarare och ljudet tydligare när den skiftar aktivitetsnivå.  Neurofeedback kan helt enkelt hjälpa nervsystemet att fungera bättre.

20-40 gånger brukar man behöva för att uppnå bra resultat, i vissa fall fler eller färre. Effekten håller i sig efter avslutad behandling eftersom hjärnan tränat in nya mönster.

Neurofeedback är utbrett i flera länder, bl a USA och Tyskland, medan det i Sverige börjat sprida sig först på senare år. Det är även ett väldigt bra komplement till samtalsterapi.

Neurofeedback är en effektiv metod för att behandla ångest, stress, sömnstörningar och ADHD.

För de flesta är nog neurofeedback nytt och okänt men det är ingen ny teknik. Den började utvecklas på 60-talet då man upptäckte att det hjälpte mot epilepsi. Samtidigt märkte man att det hade andra positiva effekter. Sedan dess har tekniken utvecklats och förfinats och många studier gjorts.

Välkommen att kontakta mig om du har frågor kring neurofeedback. Jag samarbetar även med en annan neurofeedbackterapeut. Här kan du läsa mer om oss.

Varmt välkommen att höra av dig om du vill boka en tid.


Ingrid Lindmark

Samtalsterapeut & neurofeedbackterapeut

Telefon

070 374 28 53

Adress

Eriksbergsgatan 12, 4 tr
114 30 Stockholm